Zlot food trucków w Legnicy, czyli Funny Food na festiwalu Satyrykon!

Food tracki, koncerty, pokazy kulinarne, to zagwarantuje nam tym razem legendarny festiwal Satyrykon w Legnicy już 16 czerwca 2017 roku! W ten w piątek rozpocznie się prawdziwa uczta podczas której zagości na naszym legnickim rynku miasteczko Funny Food, gdzie nie zabraknie pysznych przysmaków, ciekawych pokazów kulinarnych oraz koncertów. Zapowiada się wyśmienita zabawa dla każdego! Popatrzcie sami na program poniżej.

 

Miasteczko Funny Food na legnickim rynku!

16 VI 2017 (piątek)
12:00 – start miasteczka
14:00 – oficjalne otwarcie Funny Food na scenie
17.40 – prezentacja prac laureatów Międzynarodowej Wystawy Satyrykon 2017
20:00 – koncert zespołu Same Suki (folk z przekazem i przekąsem)

17 VI 2017 (sobota)

11:00 – start miasteczka
14:00 – Gapciowatość – przedstawienie dla najmłodszych
16:00 – pokaz kulinarny G. Bienia (finalisty Master Chefa) / przy Galerii Satyrykon

18:30 – Śmichy chichy za limeryki – koncert satyryczny Grzegorza Żaka
20:00 – Zumba show – wielkie spalanie kalorii
11:00-18:00 – zabawy i animacje dla dzieci / Rynek
warsztaty pralinek
wesoła ekipa klaunów

18 VI 2017 (niedziela)
12:00 – start miasteczka
14:00-16:00 – warsztaty kulinarne dla dzieci z D.Volokhovą (finalistka Master Chefa) / przy Galerii Satyrykon
15:30 – dobrze przyprawiony i oprawiony koncert zespołu Cynamonowy Ogród
16:30 – MCK na talerzu – prezentacje młodych talentów
18:30 – apetyczny występ kabaretu Czwarta Fala

19:30 – Zumba show –

wielkie spalanie kalorii
13:00-17:00 warsztaty dla dzieci / Rynek

pracownia miedziorytnicza

kalkomania na kubkach
malowanie na torbach bawełnianych
warsztaty Plastyka Piernika

wesoła ekipa klaunów- zabawy i animacje
Co dzień smaczne kąski

na scenie:

zapowiedzi wystaw i artyści satyry

plejada gości: twórcy, artyści, świadkowie, fani Satyrykonu

wspomnienie 40. lat w kresce, anegdocie, liczbie i kadrze
tematy, konkursy i opowieści kulinarne

w miasteczku:

food trucki
jarmark produktów regionalnych
legnickie piwo Staromiejski Piwowar (premiera)
strefa chill out
strefa dziecka (warsztaty, dmuchańce, klauny)

karykatura dla każdego
satyrykonowy szlak dobrego smaku w restauracjach: VIS á VIS, Rynek 10, Ratuszowa

FILMOWE smaczki
(projekcje na dachu Galerii Piastów, wejście jak do Heliosa) – godz. 21.30

16 VI (piątek)

„Noma: My Perfect Storm” 

Noma: My Perfect Storm – film o najlepszej restauracji świata oraz René Redzepim – człowieku, który ją stworzył.

Dokument przedstawiający sylwetkę René Redzepiego, szefa kuchni legendarnej restauracji Noma w Kopenhadze. Do Nomy, która mieści się w starej dzielnicy Kopenhagi, w magazynach dawniej floty handlowej Danii, pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Przyjeżdżają, by poznać kunszt jednego z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Wizjonera, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską. Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca szykuje się do otwarcia nowego miejsca i podróżuje po świecie, rezydując w restauracjach w Tokio, Sydney, a niedługo również w Meksyku.

„Smak curry”

Życie jest jak hinduskie jedzenie — bogate w aromaty, smaki i kolory. Gdy wskutek kulinarnej pomyłki losy dwojga obcych sobie ludzi niespodziewanie się splotą, miłość okaże się dla nich najlepszą przyprawą. Ila, wciąż młoda i piękna, postanawia dodać trochę koloru swemu bezbarwnemu małżeństwu – zgodnie z maksymą „przez żołądek do serca”. Kobieta ma wielką nadzieję, że nowa potrawa, której smak doprowadziła do doskonałości, przyspieszy bicie serca jej wiecznie nieobecnegoo męża. Specjalna przesyłka z jedzeniem, wysłana do niego do biura, przez pomyłkę trafia w ręce innego mężczyzny. Podejrzewając, że ktoś obcy zjada przygotowane przez nią posiłki, następnego dnia Ila wkłada do przesyłki nie tylko obiad, ale też liścik. Wieczorem dostaje od nieznajomego odpowiedź… Tak rozpoczyna się pełna subtelnych emocji historia dwojga ludzi, pragnących nadać życiu odrobinę smaku. 

17 VI (sobota)

” W obronie jedzenia” 

W obronie jedzenia wyreżyserował Michael Schwarz, który w 2009 roku spotkał się już z Pollanem na planie filmu Owoc pożądania („The Botany of Desire”). Tym razem ruszyli wspólnie w podróż po świecie, aby dotrzeć do sedna jednego z najprostszych możliwych zagadnień: co tak naprawdę powinniśmy jeść? Na swojej drodze spotkali przedstawicieli różnych kultur oraz tradycji żywieniowych – co pomogło nie tylko odpowiedzieć na to pytanie, ale też sformułować kilka prostych zasad opartych na zdrowym rozsądku, których przestrzeganie sprawia, że jedzenie staje się źródłem zdrowia, siły i po prostu codziennej przyjemności.

„Jiro śni o sushi”

Dokument Davida Gelba z muzyką Philipa Glassa o 85-letnim Jiro Ono, jednym z najsłynniejszych mistrzów sushi na świecie. Jiro Ono całkowicie poświęcił swoje życie doskonaleniu swojej profesji. Przygotowywaniem sushi zajmuje się niemal od dziecka. Od ponad 40 lat prowadzi słynny tokijski lokal Sukiyabashi. Pomimo sędziwego wieku czuwa nad wszystkim, co dzieje się w restauracji. Pracuje od świtu aż do późnej nocy, dba o niepowtarzalną atmosferę, jaka panuje w Sukiyabashi. „Jiro śni o sushi” to opowieść o pasji, ambicji i dążeniu do doskonałości, a także o skomplikowanych stosunkach między ojcem perfekcjonistą i jego synami. Najstarszy syn Jiro Ono jest spadkobiercą imperium sushi, ale ojciec nie kwapi się do przejścia na emeryturę lub zrzeczenia się któregokolwiek ze swoich obowiązków. Żyjąc w cieniu sławnego ojca i będąc nieustannie krytykowanym, syn nie jest w stanie w pełni zrealizować drzemiącego w nim potencjału. Jednak widzowie filmu „Jiro sni o sushi” mogą się o nim przekonać w finale tego pasjonującego dokumentu.

Na wszystkie wydarzenia FUNNY FOOD wstęp wolny.   

 

Miasteczko Funny Food w Legnicy!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.